КОЛЬОРОПРОБА

ЩО ТАКЕ КОЛЬОРОПРОБА?

Кольоропроба – це процедура відтворення кольорів і графічного вмісту з електронного макета на друкований матеріал для перевірки відповідності відтворених кольорів оригіналу, а також з метою корекції у разі наявності відхилень.

Для виготовлення кольоропроби використовують спеціальне обладнання та програми, які дозволяють визначити кольорові відтінки, коригувати їх і забезпечити відповідність заданими кольоровими стандартами, такими як Pantone, CMYK, RGB тощо.

Зазвичай кольоропроба для друку виконується тільки за бажанням замовника як додаткова послуга.

ДЛЯ ЧОГО ДРУКАРНЯ ВИКОРИСТОВУЄ КОЛЬОРОПРОБИ?

Ступінь спотворення кольорів залежить від параметрів монітора або дисплея, на якому відображається зображення. Імовірно, ви помічали, що фотографії на різних моніторах комп’ютерів виглядають по-різному. Це лише один приклад того, як калібрування дисплеїв може впливати на кольори. Але коли мова йдеться про реалізацію друкарського проєкту, справа серйозніша. Друкарська машина може не відтворити потрібні кольори або надати їм зовсім інший відтінок.

Саме тут на сцену виходить кольорова проба. Кольоропроба в друкарні допомагає створити живе зображення, яке максимально наближене до кінцевого результату. Однак слід зауважити, що варіанти кольорів можуть дещо відрізнятися в залежності від того, на якій друкарській машині буде виготовлена продукція.

Основні функції кольоропроб включають контроль і забезпечення точності кольору, виявлення можливих дефектів та виправлення їх шляхом внесення змін у макет до початку друку тиражу.

о5

ВИДИ КОЛЬОРОПРОБ

Друк кольоропроби можна зробити без друкарських пластин для економії часу та ресурсів.

Цифрова кольоропроба – це відтворення зображень на друкованому матеріалі за допомогою цифрового струйного принтера. При цифровій кольоропробі принтер імітує кольори, використовуючи кольоровий простір CMYK, який зазвичай використовується у поліграфії для друку.

Друк цифрових кольоропроб наша друкарня АРТ-ПРЕС виконує на фотопапері. Однією з головних переваг цифрових кольоропроб є їхні відносно невеликі витрати порівняно з іншими методами кольорового тестування.

Також при друку кольоропроби можна зробити ефект матової чи глянцевої ламінації, бо вони теж впливають на колір: матова ламінація заглушує колір, а глянцева – робить яскравіше.

Pantone – це спеціальна система кольорів, імітувати яку на цифровому струйному принтері неможливо. Проте існує інший метод для досягнення близького відтворення Pantone – за допомогою розкатного верстата можна отримати кольорові плашки.

Друк кольоропроб офсетним способом – це процедура відтворення кольорових зразків на друкованому матеріалі за допомогою офсетного друку. В цьому випадку можна надрукувати кольоропробу безпосередньо на потрібному типі паперу з використанням колірної моделі CMYK або за допомогою спеціальної кольорової системи Pantone.

Основною перевагою цього методу є те, що він надає точніше відтворення кольорів, і кольорова проба буде точнісінько така, як і на кінцевому результаті. Проте ця точність дорогий процес, який, до речі, потребує багато часу.

Попри високу вартість кольропроби за допомогою офсетного друку – це гарний вибір для тих ситуацій, коли точність відтворення кольорів є важливою і коли необхідно впевнитися, що друкована продукція буде максимально відповідати проєкту замовника.

ПЕРЕВАГИ ВИКОРИСТАННЯ КОЛЬОРОПРОБ

  • Кольоропроби дозволяють підтвердити, що кольори на друкованому матеріалі відповідають вашим очікуванням, що особливо важливо для брендів.
  • За допомогою кольоропроб можна порівнювати декілька варіантів кольорів, з ламінацією або без – для визначення кращого варіанту.
  • Кольоропроби дозволяють заздалегідь виявити та виправити потенційні помилки в кольоровому відтворенні, що запобігає помилкам під час друку великих обсягів.
  • Завдяки кольоровим пробам можна уникнути необхідності перевидавати друкований матеріал.
  • Кольоропроби можуть бути надіслані та обговорені віддалено.

НЕДОЛІКИ ТА ВИКЛИКИ ВИКОРИСТАННЯ КОЛЬОРОПРОБ

  • Один із головних недоліків використання кольоропроб полягає у високих грошових витратах.
  • На підготовку та створення кольоропроб витрачається багато часу, що затримує виробничий процес.
  • Навіть найкращі кольорові проби не завжди точно можуть передати всі відтінки та кольори, які будуть використовуватися при друці. Різниця в матеріалах, друкарському обладнанні та налаштуваннях призводить до відхилень у відтворенні кольорів.
  • Використання кольоропроб вимагає спеціалізованого обладнання, яке може бути недоступним для багатьох друкарень або дизайнерських студій.
АРТ-ПРЕСС on Facebook АРТ-ПРЕСС on Instagram АРТ-ПРЕСС on Telegram