Що таке плашка?

Друк поліграфії — це процес створення друкованих матеріалів, таких як папки, брошури, журнали, рекламні листівки, пакети тощо, з використанням різних методів друку та обладнання. Від правильного вибору способу друку залежить якість поліграфічної продукції. У нас в Арт-Прес ви можете вибрати спосіб друку на свій розсуд або довіритися нашим фахівцям, які, відштовхуючись від ваших побажань і розробленого макета, запропонують найбільш відповідний спосіб виготовлення продукції.

Ми пропонуємо:

  • офсетний друк на форматах А3, А2, А1;
  • цифровий друк А3 формату;
  • широкоформатний друк на листових або рулонних матеріалах.

Сьогодні хочемо трохи розповісти про тонкощі друку продукції з наявністю в макетах плашки та її відмінності від повнокольорового друку.

Що таке плашка у друці поліграфії?

Поняття плашка в поліграфії можна пояснити як процес суцільного запечатування друкованого аркуша або його значущої частини одним кольором. Плашка може використовуватися для створення фону в макеті або як окремий елемент дизайну. Головною її відмінністю є суцільна заливка, а ось формула кольору може бути будь-якою. Для друку плашки можуть використовуватися баночні або змішані фарби Pantone, тріадні фарби базових відтінків (Сyan - блакитний, Маgenta - пурпуровий, Yellow - жовтий, BlacK - чорний) або будь-яка з тріадних фарб окремо з друком у один або два шари.

На фото представлені приклади друку плашок фарбами Pantone і CMYK.

о5

Друк плашки не є чимось складним, головне правильно підібрати обладнання та налаштувати на ньому параметри під нанесення певного кольору.

Які складнощі можуть виникнути?

Основною проблемою друку плашки є складність рівномірного розподілу фарби на аркуші. У разі повного запечатування аркуша однорідним кольором може виникнути такий ефект, як полосіння (поява смуг). Це явище може бути спричинене неоднорідністю нанесення фарби на поверхню, густотою фарби або неправильними налаштуваннями друкарського обладнання. Найпомітнішим такий ефект буває на пакетах, папках або упаковках із картону. Усе тому, що така продукція частіше інших друкується з однорідною фоновою заливкою.

Для запобігання появи смуг і забезпечення рівномірної заливки кольору під час друку плашки ми виконуємо перелічені нижче дії.

Контролюємо якість фарби. Ми використовуємо перевірені фарби від європейського виробника HUBER Group. Вони мають стабільну передачу кольору, рівномірну консистенцію та добре висихають навіть без використання UV-ламп.

Перевіряємо правильність налаштування друкарського обладнання для кожної окремої роботи. Калібрування обладнання виконується під певні матеріали, оскільки кожен папір має власні параметри поглинання фарби. Наприклад, повнокольоровий друк на плівці виконується тільки на UV-машинах, а друк того ж макета на папері можливий на офсетних машинах без UV-ламп.

Підбираємо спеціальні методи друку для кожного замовлення. Усе залежить від макета, тиражу і формату виробів. Наші фахівці підберуть оптимальне обладнання для виконання замовлення якісно і в зазначені терміни.

Візуальний контроль прийнятих макетів. Наші технологи перевіряють макети перед запуском у друк. За необхідності пропонують відкоригувати колір або внести правки в макети для покращення їхньої якості.

Дотримання цих заходів дає нам змогу мінімізувати ризик появи смуг і забезпечує високу якість друку за рівномірної заливки кольору.

Що таке друк із заливкою?

Друк плашки та повнокольоровий друк на перший погляд є одним і тим самим. Але на відміну від плашки повнокольоровий друк передбачає повне запечатування аркуша зображеннями різних кольорів. До повнокольорового можна віднести друк фотографій, абстрактних зображень, фонів із заливкою градієнтом, ілюстрацій і малюнків. Під час друку використовується та сама палітра CMYK, вона дає змогу створювати багатоколірні зображення з різними відтінками.

о5

Отже, можна зробити висновок, що повнокольоровий друк — це узагальнена назва, яка може бути застосована до всіх способів друку і будь-яких видів продукції, а друк плашки — це уточнення, яке безпосередньо впливає на вибір обладнання, вартість і якість майбутньої продукції.

Як робимо ми?

В Арт-Прес особлива увага присвячується якості продукції. Тому під час приймання макетів наші інженери приділяють багато часу технічним характеристикам і відстежують наявність у макетах складних фонів, заливок, поєднань кольорів. Наприклад, для пакетів, де найчастіше використовується плашка як фон, ми додали вибір цього параметра друку на сайті. Для інших видів продукції ми узгоджуємо друк в індивідуальному порядку.

Більша увага ніколи не буває зайвою в разі виготовлення дорогої продукції. Тому якщо маєте сумніви в макеті або не впевнені в правильності оформлення замовлення — зв'яжіться з нашими менеджерами, вони все перевірять і підкажуть, як вчинити в тій чи іншій ситуації.

АРТ-ПРЕСС on Facebook АРТ-ПРЕСС on Instagram АРТ-ПРЕСС on Telegram