Плотерна порізка

Плотерна порізка — це технологія, що використовується в процесі виготовлення продукції з нерівними контурами. Виконується на спеціалізованому післядрукарському обладнанні, яке так і називається «плотер».

В Арт-Пресі є два плотери різних форматів, вони відрізняються за своїми можливостями:

  • Широкоформатний Viliani Optima V160 — використовується для порізки таких матеріалів, як пластик, картон, цупкі папери, плівки або самоклеючі папери. Його основною перевагою є можливість різати вироби великих розмірів.
  • Автоматичний настільний плотер А3 VULCAN SC-350 — використовується під час виготовлення наліпок з фігурними контурами, максимальний розмір аркуша 500∗350 мм, його перевага у швидкості та простоті порізки.

Застосування плотерного різання в поліграфії

У поліграфії порізка на плотері має широкий спектр застосувань, вона забезпечує можливість створення виробів нестандартних форм для різних цілей. В Арт-Пресі порізка плотером виконується у двох випадках:

  • як заключний етап при виготовленні продукції з нестандартним контуром;
  • для надання форми виробам на етапі узгодження розмірів.

Розберемо докладніше, на прикладі нашої продукції, чому один і той самий процес застосовується в різних випадках.

Наклейки, стікер-паки, етикетки для пакування друкуються на двох видах матеріалів: самоклеючому папері (самоклейка) або плівці (оракал). Вибір матеріалу залежить від побажань замовника і безпосереднього застосування продукції. Обидва ці матеріали складаються з трьох шарів:

  • верхнього, на якому виконується друк макетів;
  • середнього клейового — потрібен для приклеювання наклейки на поверхню;
  • нижнього шару підкладки — захищає матеріал від випадкового приклеювання.

о5

Основне завдання плотерного різання оракалу або самоклейки — прорізати верхній шар по контуру наліпки, водночас не розрізаючи підкладку. При правильному виконанні операції наклейка легко відділяється від підкладки простим заламуванням останньої і приклеюється на обрану поверхню. При виготовленні етикеток контурне різання дає змогу додати брендований елемент до продукції та привернути увагу покупців, а в разі виготовлення стікер-паків надає наліпкам закінченого вигляду.

Персоналізовані упаковки невеликими тиражами. У цьому випадку основними матеріалами виступають картони та щільні папери. Плотер виконує порізку за контуром заготовки та наносить бігувальні лінії для якісного складання упаковок. За його допомогою на таких виробах також можна вирізати логотипи або інші елементи дизайну. Упаковки виходять справді унікальними та лімітованими. А ще такий спосіб надання форми коробкам дає змогу значно економити на вартості штампа для висікання. Ми рекомендуємо вибрати таку порізку в разі виконання разових або лімітованих замовлень, при збільшенні тиражу плотерна порізка не виправдає економії на штампі.

Вирізання контурів пакетів і коробок в одиничних екземплярах. Відразу ж хочемо сказати, що Арт-Прес не спеціалізується на виготовленні продукції накладами одна-дві штуки, але у нас є можливість підготувати сигнальний екземпляр виробу при замовленні тиражу пакетів з картону і упаковок з картону в індивідуальних розмірах.

На нашому сайті ви знайдете безліч стандартних розмірів такої продукції, але якщо жоден із них вам не підійде або ви хочете виключно свій розмір, то ми готові його виготовити. Для цього у нас є інженери-технологи, які розроблять контур виробу, дизайнери — підготують макет для друку, власне виробництво, де ми можемо виконати як тестовий зразок виробу, так і подальший тираж.

Отже, застосування плотерного різання в поліграфії для вирізання наліпок або невеликих тиражів упаковок є ефективним способом створення високоякісної та індивідуальної брендованої продукції, а різання тестових коробок або пакетів допомагає в узгодженні розмірів і форм майбутніх виробів зі значною економією коштів.

Вимоги до макетів для порізки плотером

У поліграфії для отримання якісної готової продукції необхідно правильно підготувати макети. Це важливо як на етапі друку, так і на етапі післядрукарського опрацювання, до якого і належить плотерна порізка.

З вимогами до друку можна ознайомитися на сторінці «Вимоги до макетів». Там докладно описано, в яких форматах і з якими характеристиками необхідно здавати макети до друку. А ось про вимоги до порізки напишемо нижче.

Для якісної плотерної порізки плівки, самоклейки або паперів необхідно, щоб макети відповідали певним вимогам. Ось основні з них:

  1. Формат файлів — векторні зображення найкраще підходять для відтворення контурів і ліній різу. Векторні файли, такі як формати AI (Adobe Illustrator), EPS або PDF забезпечують точність і масштабованість зображень без утрати якості.

  2. Лінії контуру — макет повинен містити явно визначені лінії контуру для вирізки (колір лінії Magenta 100%). Це дає змогу плотеру точно визначити, де потрібно зробити порізку.

  3. Товщина ліній — лінії контуру різу повинні мати певну товщину, щоб було легше ідентифікувати їх для порізки. Рекомендується використовувати лінії з товщиною від 0,25 до 1 міліметра.

  4. Розташування елементів — розмістіть елементи макета, які потрібно різати, на відстані один від одного, щоб уникнути їхнього перетину та зарізання. Також слід враховувати похибку порізки в один-два міліметри і розміщувати лінію різу на відстані від значущих елементів майбутньої продукції.

Дотримання цих вимог під час підготовки макетів допоможе нам виконати роботу на належному рівні, а вам гарантує отримання якісних виробів.

Якщо у вас виникнуть складнощі з підготовкою макетів, ви завжди можете звернутися до нас за порадою, перевіркою технічних вимог або підготовкою макетів до друку і порізки.

З цього тексту можна зробити висновок, що післядрукарська обробка за допомогою плотера — це простий спосіб вирізати потрібний розмір нестандартної форми без виготовлення громіздких і дорогих штампів. Плотер підходить для виготовлення тестових зразків продукції, тиражів наліпок, упаковок з картону. Висока точність представленого методу післядрукарської обробки забезпечує якісну і швидку порізку продукції.

АРТ-ПРЕСС on Facebook АРТ-ПРЕСС on Instagram АРТ-ПРЕСС on Telegram