ЧОМУ МАКЕТИ В CANVA НЕ ПІДХОДЯТЬ ДЛЯ ДРУКУ

Що таке Canva?

Canva — це онлайн-платформа для графічного дизайну. У сучасному цифровому світі це потужний інструмент, який допомагає легко і швидко створювати професійні дизайни для будь-яких потреб.

Canva та інші подібні платформи відмінно справляються з підготовкою макетів для соціальних мереж. Вони пропонують сучасні та стильні шаблони, безліч готових графічних елементів і зручні інструменти для малювання рекламних зображень. Незаперечною перевагою конструювання макетів у Canva є простота у використанні. Усе, що потрібно, — це зареєструватися на платформі та вибрати відповідний шаблон.

Саме легкість використання цього графічного редактора підштовхує людей створювати рекламні макети самостійно. Однак коли йдеться про друк рекламної продукції, такої як флаєри, брошури або наліпки, макети для них, підготовлені в Canva або інших онлайн-сервісах графічного дизайну, після збереження не підходять для друку. Макети потребують обов'язкової додрукарської підготовки, оскільки мають приховані та непомітні при перегляді на ПК недоліки, які видно лише після друку.

о5

В Арт-Прес макети з онлайн-редакторів не приймаються до друку без додаткової підготовки файлів. Такі макети обов'язково перевіряються на дотримання технічних вимог. Якщо макети відповідають технічним характеристикам ми підтверджуємо їхню якість і запускаємо до друку. У разі невідповідності якості пропонуємо правки макетів нашими дизайнерами або підкажемо, що потрібно виправити, якщо клієнт вирішує внести правки самостійно.

Різниця між відображуваним на екрані макетом і друкованим матеріалом

Під час підготовки макетів для друку слід враховувати, що відображені на екрані макети візуально відрізнятимуться від надрукованих виробів. Ці відмінності зумовлені безліччю чинників, про які розповімо далі. Зазначимо, що ці відмінності притаманні всім макетам незалежно від програми або сервісу, в якому вони були підготовлені.

  1. Кольорові моделі

Найпомітнішою відмінністю макетів від готових виробів є колір. Викликано це тим, що монітори використовують колірний режим RGB (червоний, зелений, синій), який може відображати ширший діапазон кольорів і підвищувати яскравість. Офсетні друкарські машини або цифрові принтери використовують колірний режим CMYK (блакитний, пурпурний, жовтий, чорний). Під час перетворення кольорів з RGB у CMYK кольори можуть змінитися і стати менш насиченими.

о5

  1. Роздільна здатність файлів

Зображення на екрані зазвичай мають роздільну здатність 72 dpi (точок на дюйм), цього достатньо для перегляду на екрані, але не для друку. Для якісного друку потрібна роздільна здатність не менше 300 dpi. Використання зображень із низькою роздільною здатністю може призвести до розмитості та втрати деталей під час друку.

  1. Розміри та пропорції

Дизайни на екрані можуть виглядати по-різному залежно від розміру і роздільної здатності монітора, а також масштабування, яке ви їм задаєте. Друковані матеріали мають відповідати точним розмірам і пропорціям, зазначеним у макеті. Це охоплює поля на обрізку і відступи значущих елементів.

  1. Шрифти та текст

На екрані текст може відображатися чітко і легко читатися навіть при невеликих розмірах. Для друкованих матеріалів важливо використовувати шрифти, які добре друкуються і залишаються читабельними за різних розмірів. Бажано задавати один колір для шрифтів, не використовувати градієнти. Також щоб уникнути проблем із друком текстів, їх необхідно перетворювати на криві (векторні об'єкти). Цю дію виконують на останньому етапі, обов'язково після вичитки тексту, оскільки текст у кривих неможливо виправити.

  1. Освітлення і яскравість

Монітори мають підсвічування, яке робить кольори яскравішими та насиченішими. Друковані матеріали в залежності від зовнішнього освітлення і відтінку можуть мати тьмяніший або інший вигляд, ніж на екрані.

  1. Спеціальні ефекти

На екрані можна використовувати різні візуальні ефекти, як-от тіні, градієнти та прозорості. Деякі ефекти можуть не відтворюватися належним чином під час друку або вимагати використання спеціальних технологій виробництва продукції.

З переліченого вище можна зробити висновок, що макет на екрані суттєво відрізняється від друкованого виробу. Проявитися це може як у відмінностях відтінків, так і в якості друку.

Щоб запобігти можливості допущення браку, ми пропонуємо друк кольорової проби (кольоропроби) з вашого макета. Це додаткова операція, яка дасть змогу перевірити всі деталі макета перед запуском тиражу в друк.

Обмежені можливості онлайн-програм для підготовки макетів

Програми для розробки дизайну онлайн, як-от Canva, мають безліч переваг, включно з доступністю та простотою використання, але в них також є певні обмеження.

  1. Онлайн-інструменти часто не мають такої ж широкої функціональності, як професійні програми для дизайну, наприклад Adobe Illustrator або Photoshop. Це значно скорочує можливості створення та редагування певних графічних елементів і дизайнів загалом.

  2. Векторні інструменти в онлайн-програмах можуть бути менш просунутими, це ускладнює створення і редагування векторних зображень.

  3. На відміну від професійних програм онлайн-інструменти мають обмежену вбудовану бібліотеку шрифтів і графічних елементів.

  4. Не всі онлайн-інструменти підтримують експорт у професійні формати файлів, такі як EPS або PDF. Також вони можуть знижувати якість експортованих файлів, що позначиться на якості друку тиражу у типографії.

  5. Під час роботи з великими і складними проєктами онлайн-інструменти можуть працювати повільно або нестабільно через обмеження браузера і сервера.

  6. Онлайн-інструменти вимагають постійного доступу до інтернету для роботи.

З огляду на ці обмеження онлайн-інструменти для дизайну найкраще підходять для простих і середніх за складністю проєктів. Для складніших завдань і професійної роботи може знадобитися використання спеціалізованого програмного забезпечення.

Ми рекомендуємо уважно підходити до підготовки макетів, використовувати професійні програми графічного дизайну і звертатися за допомогою до фахівців друкарні для досягнення ідеальних результатів.

АРТ-ПРЕСС on Facebook АРТ-ПРЕСС on Instagram АРТ-ПРЕСС on Telegram